Thursday, October 15, 2009

Violin Concerto (Tchaikovsky)



Si ce poti sa iti doresti mai mult decat sa auzi o armata de oameni cu arcusurile gata de lupta, interpretand una dintre cele mai grele, dar al naibii de frumoase piese? Doar un Mars Nuptial de Mendelssohn ca bonus la sfarsit, ca in rest le-am avut pe toate.








Concertul 35 pentru vioara a fost creeat de Pyotr Ilyich Tchaikovsky in 1878 si este unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioara; fiind considerat unul dintre cele mai dificile lucrari pentru vioara.

Piesa a fost scrisa in Clarens, Elvetia, unde Tchaikovsky plecase pentru a vindeca depresia cauzata de casatoria dezastruasa cu Antonina Miliukova. Compozitorul a terminat piesa intr-o singura luna, desi a rescris partea de mijloc ( o versiune a variantei originale  a fost pastrata totusi ca prima piesa pentru viara si pian).



Compozitorul vroia ca Leopold Auer, cel pentru care mai scrisese si Serenade melancholique, sa fie primul care sa cante piesa, insa acesta a refuzat din cauza dificultatii partiturii; asa ca prima auditie, care trebuia sa aiba loc in martie 1879, a fost anulata pana cand se gasea un nou violonist. Abea pe 4 Decembrie 1881, lumea avea sa auda concertul care a starnit discutii intre cei mai talentati muzicieni din Europa. Adolph Brodsky a reusit sa atinga fiecare nota perfect, ajungand sa primeasca faimosul Concert ca dedicatie de la Tchaikovsky.


Insa parerile despre piesa erau impartite. Influentul critic Eduard Hanslick a numit piesa "lunga si pretentioasa", adaugand ca [piesa]"ne-a adus fata in fata cu gandul revoltator ca exista muzica neplacuta pentru ureche".
Insa au existat si artisti care au stiut sa aprecieze aceasta piesa neiubita la vremea nasterii ei. Astfel Karel Halir i-a facut o surpriza lui Tchaikovsky in 1888 la Leipzig, incluzand in repertoriul sau si Concertul pentru vioara. Compozitorul  a numit evenimentul "o zi de-a dreptul memorabila".




Jascha Heifetz plays Tchaikovsky Violin Concerto: 1st mov.



Wedding March (Hochzeitsmarch) - A Midsummer Night's Dream


No comments:

Post a Comment

Be nice