Thursday, September 12, 2013

Arta simplitatii, Dominique Loreau

"ARUNCATI NIMICURILE, SPUNETI-LE CUNOSCUTILOR  CA SINGURUL LUCRU PE CARE IL  VRETI ESTE  SA VA DEBARASATI DE TOATE POSESIUNILE, dati vechile sifoniere pe o canapea moale,  argintaria pe un set de baie din crom,  rochiile p e care nu le-ati purtat niciodata pe o haina din lana de calitate, relatiile pasagere  pe mai mult timp pentru prietenii adevarati si sedintele la psiholog pe o lada de sampanie savuroasa.
Restul apartine lumii intelectului, lumii spiritului, misterului, frumusetii si sentimentelor."

"Studiati-va emotiile ca si cum ar fi fenomene exterioare, care nu va ating. Veti reusi astfel sa nu mai fiti sclavul regretelor, al nerabdarii si al tuturor gandurilor confuze,astfel ca veti ajunge chiar sa uitati prezentul, si asta o sa va placa la nebunie !"



                  Am gasit aceasta carte in topul celor mai citite carti de publicistica & eseuri de pe elefant.ro (nu fac reclama, nu de acolo am cumparat-o) , cu rewiew-uri bune si stele colorate.
               

 Esenta : MINIMALISM

                 
Nu stiu de ce unele paragrafe au starnit in mine reactii  puternice de dezaprobare. O fi oare faptul ca ea a trait  atata timp intre japonezi, sau eu sunt prea inradacinata in occidentalismele propriei mele vieti.
             
   E o carte despre calitate inainte de cantitate, de la haine la prieteni, la ganduri, la obiceiuri. E despre cum fiecare ar trebui sa se puna pe sine insusi pe primul loc, fara a fi totusi obsedat de propria persoana. Pentru ca doar daca esti fericit cu tine poti sa ii ajuti pe cei din jur, uneori chiar fara sa iti dai seama.
         
   Cu un singur lucru nu sunt de acord, sau poate nu am inteles eu... Preferinta posesiunilor de lux, in numar mic, versus posesiunilor de proasta calitate, in numar mare. Din punctul meu de vedere, foarte multe obiecte de lux nu isi justifica pretul si nu sunt esentiale; mai mult, se suprapune cu mentalitatea calugarilor care practica stilul "frugal" (modest) de viata despre care vorbeste autoarea, si pe care il ia ca punct de reper.

Oricum, pana la sfarsitul cartii i-am inteles punctul de vedere. A meritat lectura.  Si am de gand sa pun in practica unele sugestii facute de ea. Dar nu pot sa trec mai departe fara sa mentionez ca in principiu, cheia succesului si a dezvoltarii personale e aceeasi din punctul de vedere a mai multor autori de succes.
Bria Tracy, Loreau si Geoff Thompson au aceleasi principii la baza. Daca acestea au functionat pentru ei, desi provin din medii diferite, inseamna ca voi vedea roadele muncii mele putin cate putin in viitorul apropiat.